Młyn koloidalny CLM-100.3
                        
                                                					Młyn koloidalny CLM-100.3 przeznaczony jest do rozdrabniania substancji do stanu pastowatego, czyli uzyskania gęstej zawiesiny o dużych naprężeniach ścinających.
Zasada działania
Zasada działania młyna koloidalnego CLM-100.3 oparta jest na schemacie układu wirnik/stojan. Wirnik i stojan składają się z koncentrycznych pierścieni narzędziowych (frezy, noże) ze specjalnymi konfiguracjami rowków i (lub) otworów, które zapewniają optymalny sposób działania mechanicznego na obrabiany produkt.
W pozycji roboczej pierścienie narzędziowe wirnika (narzędzia ruchomego) i stojana (narzędzia nieruchomego) wchodzą współosiowo względem siebie i obracają się bezdotykowo z dużą prędkością względną (do 50 m/s). Obroty bezstykowe zapewniają technologiczne luzy osiowe i promieniowe.
Obrabiany produkt przez otwór osiowy stojana (wlot produktu) wchodzi do komory roboczej obudowy młyna, przechodzi przez układ wirnik/stojan i jest wyładowywany w kierunku promieniowym (wylot produktu).
Podczas przechodzenia przez układ wirnik/stojan na produkt wpływają złożone procesy hydrodynamiczne związane ze zmianami naprężeń ścinających, sił ścinających i szybkości przepływu. Przyspieszenie reakcji chemicznej następuje ze względu na wzrost powierzchni styku odczynników. W efekcie uzyskuje się intensywna dyspersja, emulgacja, homogenizacja, rozdrabnianie i natryskiwanie przetworzonego produktu.
Zastosowanie:
Młyn koloidalny CLM-100.3 jest specjalnie zaprojektowany do mielenia obranych prażonych orzeszków ziemnych w celu uzyskania masła orzechowego, ale może być również stosowany do uzyskania takich produktów:
- pasta migdałowa;
 - pasta pistacjowa;
 - pasta z orzechów laskowych;
 - pasta orzechowa;
 - pasta z orzechów nerkowca;
 - pasta z orzechów brazylijskich;
 - pasta z ciemnych nasion lnu;
 - pasta z nasion słonecznika;
 - pasta z pestek dyni;
 - pasta z nasion konopi;
 - pasta z pestek pestek moreli.
 
- kompaktowy rozmiar;
 - elementy konstrukcyjne części przepływowej młyna wykonane są ze stali nierdzewnej, chemoodpornej;
 - młyn może być wyposażony w różnego rodzaju narzędzia układu wirnik/stojan oraz ilość stopni roboczych (pierścieni) w zależności od rodzaju przetwarzanej substancji i wymaganego oddziaływania (dysza, komora, stożek do mielenia, stożek do produktów lepkich);
 - narzędzia mogą być składane lub wykonane z jednego przedmiotu obrabianego, a także są wykonane z różnych gatunków stali, w zależności od przeznaczenia k;
 - młyn może być eksploatowany zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz pomieszczeń pod zadaszeniem.
 
| № | Nazwa parametru | Wartości | 
| 1 | Wydajność jednostki, l / h, nie więcej | 100* | 
| 2 | Objętość ładowania szyjki, l | 5 | 
| 3 | Typ uszczelnienia wału | labiryntowy | 
| 4 | Luz osiowy noży (ustawiony), mm | 0,4…0,8 | 
| 5 | Obwodowa prędkość obrotów noży, m / s, nie więcej | 40 | 
| 6 | Prędkość obrotowa wału i łożysk młyna, obr/min | 5880 | 
| 7 | Prędkość obrotowa wału silnika elektrycznego, obr/min | 2940 | 
| 8 | Moc napędu, kW | 3 | 
| 9 | Napięcie obwodu zasilania, V | Na życzenie klienta | 
| 10 | Wymiary gabarytowe, mm, nie więcej: | |
| – długość | 600 | |
| – szerokość | 700 | |
| – wysokość | 650 | |
| 11 | Waga, nie więcej, kg | 70 | 
