https://book-success.com/ EssayBrother online assignment help
GlobeCore / Artykuły / Przetwórstwo buraka cukrowego — co zrobić z odpadami?

Przetwórstwo buraka cukrowego — co zrobić z odpadami?

przetwórstwo buraków cukrowych

Przetwarzanie buraków cukrowych jest ważnym procesem technologicznym w produkcji cukru. Produkt ten jest szeroko stosowany na całym świecie, o czym świadczą duże wolumeny produkcji — co najmniej 168 milionów ton rocznie. Brazylia, Indie, Unia Europejska, Tajlandia, Chiny, Stany Zjednoczone i Rosja wyróżniają się spośród największych producentów cukru. Kraje o ciepłym klimacie wykorzystują trzcinę cukrową jako surowiec do produkcji cukru, a kraje o chłodniejszym klimacie wykorzystują buraki cukrowe. W tym artykule omówimy, jak przebiega przetwórstwo buraków cukrowych, a także sposoby wykorzystania odpadów przemysłu cukrowniczego.

Przerób buraków cukrowych — główne etapy procesu

Proces pozyskiwania cukru z buraków cukrowych obejmuje kilka etapów:

  • Buraki cukrowe przywożone są z pola do magazynu; zawierają jednak cząsteczki ziemi i inne zanieczyszczenia. Z tego powodu warzywa korzeniowe są najpierw myte.
  • Buraki po umyciu kroimy w drobną krajankę.
  • Krajanka buraczana jest przekształcana w sok z buraków przez dyfuzję. Cukier przechodzi z krajanki do wody, a otrzymany sok dyfuzyjny zawiera 12–18% cukru. Na tym etapie krajanka zamienia się w miąższ.
  • Sok dyfuzyjny zawiera nie tylko cukier, ale także inne zanieczyszczenia, które mogą utrudniać ekstrakcję cukru. Dlatego cukier jest oczyszczany za pomocą środków chemicznych.
  • Sok jest zagęszczany i filtrowany w celu zwiększenia zawartości cukru w ​​otrzymanym syropie do 38-40%.
  • Syrop cukrowy gotuje się pod zmniejszonym ciśnieniem i otrzymuje się masę cukrową. Massecuite zawiera do 55% cukru krystalicznego i do 7,5% wody.
  • Massecuite odwirowuje się w celu oddzielenia kryształków cukru.
  • Otrzymany cukier „wybiela się” poprzez przemywanie gorącą wodą.
  • Suszenie, chłodzenie i pakowanie.

Odpady przemysłu cukrowniczego

Przetwarzanie buraków cukrowych prowadzi do powstawania produktów ubocznych. Obejmują one:

  • pulpa — rozdrobnione buraki cukrowe, z których wyekstrahowano użyteczne substancje;
  • melasa — lepka ciemnobrązowa ciecz o nieprzyjemnym zapachu.

Zarówno miazgi, jak i melasy nie można tak po prostu wyrzucać lub zostawiać na polach, ponieważ mogą zagrozić integralności systemu ekologicznego, którego odbudowa zajmie kilka lat. Dlatego odpady z przemysłu cukrowniczego są wykorzystywane na różne sposoby. Na przykład pulpę można wykorzystać jako paszę dla bydła lub surowiec do produkcji biogazu i pektyny. Melasę stosuje się również w żywieniu zwierząt gospodarskich, np. przy produkcji mieszanek paszowych jako składnik wiążący.

Przetwarzanie pulpy z ekstrakcją pektyn

przetwórstwo buraków cukrowych

Jednym z korzystnych zastosowań pulpy jest ekstrakcja pektyny. Pektyna jest najaktywniej zużywana przez przemysł cukierniczy, gdzie jest stosowana jako dodatek do żywności w produkcji słodyczy, sufletów z pianki, lodów, marmolady i galaretek. W medycynie właściwości pektyn biorą udział w oczyszczaniu komórek organizmu człowieka ze szkodliwych substancji, w tym pierwiastków promieniotwórczych. Ze względu na dobroczynne wykorzystanie pektyny, pozyskiwanie jej z odpadów produkcyjnych jest w pełni uzasadnione. Oprócz wysłodków buraczanych (zawartość pektyn do 30%), surowcem do produkcji tej substancji są również odpady z przetwórstwa jabłek (do 20%), owoców cytrusowych (do 14%), topinamburu (do 12%) i słonecznika (do 24%). Przetwórstwo buraków cukrowych dostarcza obiecujących surowców do pozyskiwania pektyn.

Obecnie dojrzała technologia pozyskiwania pektyn składająca się z trzech następujących po sobie etapów:

  • Ekstrakcja pektyny z pulpy metodą hydrolizy.
  • Wytrącanie pektyny z otrzymanego ekstraktu.
  • Suszenie i oczyszczanie pektyny.

Podobnie jak w przypadku przetwórstwa buraków cukrowych, gdzie efektywność zastosowanych technologii decyduje o ilości cukru wydobytego z surowca, tak zastosowane technologie i urządzenia decydują o ilości pektyny wyekstrahowanej z wysłodków buraczanych. Ale zawsze pozostaje zadanie uzyskania maksymalnej ilości użytecznego produktu z tej samej ilości odpadów przemysłu cukrowniczego.

Perspektywy zastosowania młynów elektromagnetycznych w przetwórstwie wysłodków buraczanych

przetwórstwo buraków cukrowych
Młyn elektromagnetyczny

Doświadczenie naszej firmy wskazuje, że wstępne przygotowanie surowca przed obróbką za pomocą młyn elektromagnetyczny prowadzi do lepszych wyników. Hipotezę tę potwierdził Ye. Michejewa i in. [2017] dla przypadku ekstrakcji pektyn z wysłodków buraczanych.

Co to jest urządzenie do układania warstw wirowych i jak działa? Pod względem konstrukcyjnym urządzenie warstwy wirowej stanowi induktor do wytwarzania wirującego pola elektromagnetycznego, w którym umieszczona jest komora operacyjna wykonana z materiału niemagnetycznego. Do tej komory wprowadzane są cząsteczki ferromagnetyczne w kształcie igieł. Po przyłożeniu napięcia do uzwojenia cewki indukcyjnej cząstki ferromagnetyczne są wprawiane w ruch przez pole elektromagnetyczne; trajektorie ruchu pozostają jednak złożone, ponieważ cząsteczki nieustannie zderzają się ze sobą, ze ścianami komory roboczej oraz z cząstkami przetwarzanej substancji, którą w naszym przypadku jest wysłodek buraczany. W komorze operacyjnej zachodzi kilka czynników i zjawisk mających korzystny wpływ na przetwarzaną substancję. Należą do nich efekt pola elektromagnetycznego, bezpośredni kontakt cząstek ferromagnetycznych z pulpą, wibracje akustyczne itp. Powoduje to jednoczesne mieszanie i mielenie produktu w bardzo intensywnym tempie. W większości przypadków do uzyskania pozytywnego efektu wystarczyłyby sekundy lub dziesiątki sekund, podczas gdy podobne procesy trwają kilkadziesiąt minut lub całe godziny w innych młynkach i aktywatorach.

Wyniki doświadczenia ekstrakcji pektyn z wysłodków buraczanych

W ramach doświadczenia wykorzystano granulowane wysłodki buraczane o wilgotności 11,08%. Pulpę umieszczono w komorze roboczej urządzenia młyn elektromagnetyczny i przetwarzano przez 15 sekund. Po wstępnej obróbce wysłodki buraczane wykorzystano jako surowiec do ekstrakcji pektyn według schematu „hydroliza kwasowa – filtracja – zatężanie roztworu – separacja i suszenie”. Ten sam schemat zastosowano dla pulpy, która nie została wstępnie przetworzona w urządzeniu z warstwą wirową.

Uzyskane wyniki wskazują, że obróbka wstępna granulowanych wysłodków buraczanych w urządzeniu do wirowania cząstek ferromagnetycznych w rozpatrywanym przypadku zwiększyła wydajność pektyn o 28,5%, co jest wynikiem bardzo dobrym.

Obróbka buraków cukrowych i młyn elektromagnetyczny

Wyniki eksperymentalne pozwalają na postawienie innej hipotezy, zgodnie z którą urządzenie z warstwą wirową może być wykorzystane do otrzymywania syropu z buraków cukrowych w celu zwiększenia wydajności cukru o 10–20%. Osiągnięcie tego efektu jest możliwe dzięki całkowitemu rozpadowi komórek roślinnych oraz wydajniejszemu procesowi ekstrakcji.

W przypadku zainteresowania możliwością zastosowania układarek wirowych do obróbki buraków cukrowych lub ekstrakcji pektyny z wysłodków buraczanych, a także prowadzenia eksperymentów, prosimy o kontakt korzystając z danych kontaktowych dostępnych w odpowiedniej sekcji serwisu.

    GlobeCore

    ZOSTAW ZAPYTANIE





    GlobeCore Equipment